A Mecsek faunája
The Fauna of the Mecsek Mts


HÍREK
Egy rejtélyes csiga
- 2013.07.05.

Új kutatások és újabb eredmények a mecseki vakcsiga fajon. Hány faj él a barlangok mélyén?

továbbÚj lepkefaj a Mecsekben
- 2013.05.23.

Az egész Dél-Dunántúlon ez idáig ismeretlen sodrómoly került elő Komlóról >>

továbbÚj Acta kötet
- 2009.06.15.

Megjelent az Acta Naturalia Pannonica 2009. évi 2. füzete .

továbbElveszettnek hitték
- 2009.05.16.

Elveszettnek, sokan kipusztultnak hitték Magyarország egyik nevezetes csüngőlepkéjét a Mecsek vidékéről. A fajra ismét rátaláltak >>

továbbÚJ KÖNYV - ÚJ KÖNYV
- 2009.03.15.

Új könyv Magyarország csüngőlepke (Zygaenidae) faunájáról.
A természetvédelmi szempontból erősen veszélyeztetett lepkecsaládról, hazánkban először jelent meg önálló kiadvány.

továbbÚj lepkefaj a Mecsekben
- 2009.01.19.

Egy Ázsiában leírt parányi molylepke került elő 2008 őszén a Mecsekből. A rejtélyes fajról alig vannak ismeretek Európában >>

továbbÚj mecseki katalógus
- 2008.12.11.

Megjelent, s már pdf formátumban is olvasható a Mecsek első, részletes Microlepidoptera (molylepke) katalógusa.

továbbA Mecsek állatvilága 3.
- 2008.05.26.

Június közepén jelenik meg "A Mecsek állatvilága 3." kötet.
Címe: A Mecsek zengőlégy faunája
Az új kiadvány szerzője dr. Tóth Sándor, a Bakonyi Természettudományi Múzeum ny. igazgatója, a magyar Diptera fauna egyik legeredményesebb és legaktívabb kutatója.
Az új kötet részletes ismertetése az alábbi linkre kattintva olvasható:

továbbÚj könyv a Mecsek állatvilágáról
- 2008.01.16.

Fazekas Imre szerkesztésében megjelent "A MECSEK ÁLLATVILÁGA" 2. kötet. A kiadvány megvásárlásáról a szerkesztőség e-mail címén lehet érdeklődni. >> Aktuális


Új molylepke Magyarországon
- 2007.07.02.

A Tosirips magyarus (Tortricidae) új faj Magyarországon és Közép-Európában. Részletek>>Az Aktuális menüpontban

Acta Naturalia Pannonica
- 2007.05.18.

Az 1984 és 2006 között 15 kötetben megjelent Folia Comloensis-t jogutódként az ACTA NATURALIA PANNONICA (ISSN 1788-9413) néven új periodika váltja fel. (>>> részletek az Aktuális menüpontban)

Új lista a fokozottan védett fajokról
- 2007.02.25.

Elkészült a hegység fokozottan védett fajainak részletes listája...>> (l. a Védett fajok menűpontban)

Könyv a természetvédelemről
- 2007.02.25.

Új könyv jelenik meg 2007-ben a Mecsek természetvédelméről...>> (Részletek a Kiadványok menüpontban)

50 éve fedezték fel a komlói mamutot
- 2006.11.10.

1956 őszén, a forradalom időszakában szenzációs ősmaradványra bukkantak egy komlói építkezésen...(Aktuális>>>

Új könyv a Mecsek állatvilágáról
- 2006.08.12.

Új könyvsorozat jelent meg a Mecsek állatvilágáról

B/5-ös formátum, 376 oldal, angol és német nyelvű összefoglalókkal, szövegközi ábrákkal, térképekkel, színes keményfedelű kötésben.

Az első kötetben 19 kutató 3420 állatfaj faunisztikai, ökológiai, állatföldrajzi és természetvédelmi adatait közli. Közülük 12 faj új Magyarországon, 33 pedig korábban ismeretlen volt a Mecsekből, 365 faj védett illetve fokozottan védett

Részlet az előszóból:
"A kötet megjelenése tudománytörténeti jelentőségű, hiszen még soha nem jelent meg ilyen átfogó bemutatás Magyarország "mediterrán szigeteként" számon tartott Mecsek faunájáról." (Tasnádi Péter, a Baranya Megyei Önkormányzat alelnöke)

Részlet az ajánlásból:
"Ajánlom a Mecsek állatvilágáról szóló könyvsorozat első kötetét minden szakembernek és mindazoknak, akik kíváncsiak zooológiai értékeinkre, s tenni kívánnak a jelenben és a jövőben azért, hogy természeti örökségünk harmóniában legyen fenntartható fejlődésünkkel." (Somosi László, a Pannonpower Holding Rt. elnök-vezérigazgatója)

A kötet megrendelhető és megvásárolható
A Mecsek halai

Kép: fürge cselle (Phoxinus phoxinus)

A magyar középhegységek közül talán a mecseki halfauna szenvedte el az elmúlt évtizedek legsúlyosabb veszteségét. Több vízfolyás teljesen elnéptelenedett. A kutatások jelenlegi állása szerint 22 faj él a hegység vizeiben (a horgászott halakkal együtt 30 faj), közülük 6 faj van védett státuszban:


- fürge cselle
- kurta baing
- fenékjáró küllő
- halványfoltú küllő
- szivárványos ökle
- kövicsík


Részletes irodalom:
SALLAI Z. (2006): A Mecsek és közvetlen környékének halai. In: Fazekas I. (ed.): A Mecsek állatvilága 1. - Folia comloensis 15: 299-316.


Garda - Pelecus cultratus

Ritka, IUCN vörös listás és egyben európai veszélyeztetettségű, natív faunaelemünk. Európa központi területein fordul elő, hazánkban egyedül a Balatonban él kiemelkedően nagy populációja, de a nagy folyóinkban is jelen van kisebb állományokkal.
Szakirodalmi és saját gyűjtésekből származó adatokkal nem rendelkezünk a faj előfordulásáról, de a horgászok információi alapján a balatoni keszeg telepítésekkel került a tavakba, így fogtak már gardát az Orfűi-tóban és a Kovácsszénájai-tóban is. Az Élőhelyvédelmi Irányelv II. és V. függelékében is szerepel, nálunk méltatlanul semmilyen védelmet nem élvez (Sallai 2006).Réticsík - Misgurnus fossilis

Elsősorban mocsarakban, lápokban, feliszapolódott vízterekben megtalálható, őshonos faunaelemünk. Európa központi területein elterjedt. A XIX. századi mocsarak lecsapolásával számuk meglehetősen megfogyatkozott. Az Élőhelyvédelmi Irányelv II. függelékében is megtalálható, ritka, védett, stagnofil fajunk. Sajnos az újabb vizsgálatok során nem sikerült megerősítenünk korábbi előfordulását, SALLAI (1998) a Mecsektől távolabb Palkonyánál találta meg. A halászok elmondása alapján a Pellérdi-halastavak lehalászásánál néha előkerül egy-egy példánya. Szakirodalmi adatok a Mecsekből: GEBHARDT (1933, 1957, 1961, 1968), FAZEKAS (1984).
A Mecsek faunája - The fauna of the Mecsek Mts, Hungary

Honlapkészítés